Novosti

Crkva Sv. Jerolima - o izložbi akademske slikarice i grafičarke Dore Mihaljević


09.08.2017

Nakon završene izložbe Emila Roberta Tanaya u srpnju u autentičnom ambijentu crkve sv. Jerolima svoje likovno stvaralaštvo predstavila je mlada akademska slikarica i grafičarka Dora Mihaljević.
Uvodnu riječ ovom kulturnom događaju dao je voditelj galerije Sv Jerolim profesor emeritus Emil Robert Tanay. Napomenuo je da se temeljem višegodišnjih napora Učilište za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn – Studio Tanay trudi oživiti spomeničku baštinu– crkvicu sv. Jerolima u Starom Gradu na Hvaru i da u tom prostoru umjetničkim sadržajima izađe u susret kulturnim potrebama građana i turista. Ove izložbe pridonose stvaranju posebne kulturne klime i na taj način obogaćuju i cjelokupnu kulturnu ponudu otoka Hvara. „Izložbama u prostoru spomenika kulture, crkvi Svetog Jerolima u Starom Gradu na otoku Hvaru, želimo domaću i svjetsku javnost upozoriti na evidentne umjetničke činjenice tradicijske ali prvenstveno suvremene hrvatske likovno umjetničke scene„ naglasio je profesor Emil Robert Tanay.
Tijekom svih ovih godina u galeriji su izlagali akademski slikari, kipari i grafičari: Jagor Bučan, Jurica Kezić, Eugen Kokot, Deborah Smith – Shank (SAD) , Ivan Doroghi, Nada Žiljak, Johan Lightvoet (Nizozemska), Mary Stokrocki (SAD), Zoltan Novak, Dubravka Lošić, Teresa S. Useld (SAD), Toni Franović, Ratko Janjić Jobo , Emil – Robert Tanay, Stipe Golac, Nives Kavurić Kurtović, Vladimir Katić, Marija Ujević Galetović,Tomislav Buntak, Peruško Bogdanić.

Dora Mihaljević predstavila se publici crtežima i grafikama. “Izložbu posvećujem ptičicama (i vrtovima): uopće kosovima, možda najzastupljenijoj ptičici na svijetu. Kos je ptica koja inspirira na grafičko izražavanje. Ona je višestruku znak u krajoliku, posebno u okruženju grada. Uz to, nalazimo ga u japanskoj, kineskoj, arapskoj, europskoj srednjovjekovnoj i renesansnoj umjetnosti, narodnoj umjetnosti na globalnoj razini itd. Kos me privukao zbog mogućnosti grafičkoga komponiranja, razrađivala sam estetiku repeticije... Onda sam počela otkrivati simboliku kosa u povijesti umjetnosti, simbolizam smrti; ekološko značenje u kontekstu današnjega grada. Ipak, vezujem ga za moj vrt, vrtove – kosova je najviše gdje ima trešanja-rekla je autorica Dora Mihaljević o samoj izložbi .

„...Dora Mihaljević, potaknuta razvedenošću prirodnih predložaka svoje je linearno bogate znakove nadogradila likovnom sugestivnošću međusobnih usporedbi i dopuna. Naime, svaki je motiv izvela koralno, serijelno, u varijacijama, takoreći u odjecima temeljnog ciklusa. U klasi Frane Para na ALU u Zagrebu suvereno je ovladala disciplinom, ranije, studentica Miroslava Šuteja prihvatila je izazove kombinatorike...“napisao je u tekstu predgovora akademik dr.sc.Tonko Maroević.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Staroga Grada gospodin Antonio Škarpa. U pozdravnom govoru istaknuo je kako je uvjeren da će se suradnja Grada i profesora Tanaya za opće dobro nastaviti i sljedećih ljeta.

Posjetitelji izložbu mogu razgledati svaki dan do 21. kolovoza 2017. (od 19 do 23 sata).

 

 

developed by Nove vibracije